måndag 5 december 2011

Enkel apelsinmarmelad - nu förbättrat recept!

En perfekt gåbortpresent, eller julklapp för den delen, är ju någonting du gjort själv. Varför inte koka en egen marmelad? Jag har nu filat på mitt förra recept och nu går det ännu fortare och dessutom med bättre resultat. De två receptförbättringarna som jag har genomfört är att skippa skalandet (men skrubba noga med varmt vatten!) och att ersätta det vanliga sockret med s.k. syltsocker (med pektin). Du behöver följande (satsen går att halvera):
  • Två kilo citrusfrukter (Om du inte har någon våg så ta 10 apelsiner och ett par citroner, eller andra blandningar av citrus.)
  • Två kilo syltsocker
  • Åtta deciliter vatten. Om du har gott om whisky hemma så byt ut ett par dl vatten mot sprit för ännu mer smak.
Så här gör du:
1. Se till att du har ingredienserna, och hjälpredor, hemma.

 2. Skrubba frukterna noggrant i varmt vatten (de minsta frukterna på bilden är lime)


3. Skiva fint (men hoppa över skalningen)
4. Tillsätt vatten...
5. ...och socker.
6. Låt koka upp och koka sedan i 20 minuter.
7. Häll upp på väl rengjorda och varma burkar - färdigt!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar