onsdag 27 april 2011

Tornseglarholk...

Tornseglaren har det tufft och antalet minskar stadigt. En av anledningarna till detta tror man är att tegeltak på många ställen ersatts med plåttak eller att man på annat sätt försämrar bomöjligheterna under häckningen Tvärs över gatan hos två av våra grannar har tornseglarna "alltid" häckat under vindskivorna. Båda dessa grannar la om sina tak i höstas och jag befarar att tornseglarna kommer få det har svårt att komma in till sina gamla boplatser. Jag satte därför upp en tornseglarholk på huset ikväll och förhoppningsvis hittar tornseglarna dit. Tornseglare skall tydligen vara lite kinkiga vad gäller "fri inflygning" till holken eftersom dom kommer indundrande i 70 kmh vid inflygningen mot holken, så vi får se om vi måste kapa några träd också innan dom blir nöjda.

Nu är det bara att invänta seglarnars ankomst från afrika; I månadsskiftet maj/juni borde dom vara här, och gillar dom holken så har vi en till att slänga upp.

"Liggande" holk med ovalt hål

Tornseglare eller tornsvala som man sa förr, Apus apus (bild lånad från Wikipedia) 

6 kommentarer:

  1. Jsag tror den sitter uppochner //Susanne

    SvaraRadera
  2. Lägg gärna i lite torrt gräs i holken och täck över ingångshålet tills dom anländer. Annars är holken kanske upptagen när dom kommer. Lycka till! Hälsn Börje på Friskis.

    SvaraRadera
  3. Tack för tipset Börje!
    Susanne: taket brukar vara överst, eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, holken för tornseglare ska ligga på sidan och ha ovalt hål.

      Radera
  4. Tyvärr, ännu ingen häckning, men i liknande holkar i området har det häckat tornseglare så ännu har jag inte gett upp.

    SvaraRadera